Complexul de Servicii pentru Persoana Adultă cu Handicap Videle

Complexul de Servicii pentru Persoana Adultă cu Handicap Videle, situat în localitatea Videle, str. Intrarea Spitalului nr.38 B, județul Teleorman, are în structură:

  • Centrului de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Videle – Licență de funcționare cu seria LF nr. 0000352 – 10.05.2022-09.05.2027
  • Centrului de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Sfântul Iustin” Videle – Licență de funcționare cu seria LF nr. 0000353 – 10.05.2022-09.05.2027

 

CENTRUL DE ÎNGRIJIRE ȘI ASISTENȚĂ PENTRU PERSOANE ADULTE CU DIZABILITĂȚI VIDELE

BENEFICIARII SERVICIILOR SOCIALE

Beneficiarii serviciilor sociale acordate în „Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Videle” sunt persoane adulte cu dizabilități, care nu au posibilități de îngrijire și întreținere în propria familie sau comunitate, sunt dependente de servicii sociale de bază și necesită servicii specializate de recuperare, au domiciliul/reședința pe raza administrativ-teritorială a județului Teleorman, îndeplinesc cumulativ alte condiții determinate de starea socială, medicală și familială, îndeplinesc criteriile de admitere, pe baza deciziei Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Teleorman, în conformitate cu normele în vigoare și în limita locurilor disponibile.

Condițiile de admitere în centru:

Admiterea în centru se face potrivit următoarelor etape:

  • Persoana cu dizabilități/reprezentantul legal al acesteia sau altă persoană interesată va depune și va înregistra o cerere în acest sens, la primăria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana cu dizabilități, primăria urmând să o transmită, în termen de maximum 5 zile lucrătoare, la registratura D.G.A.S.P.C. Teleorman sau direct la registratura D.G.A.S.P.C. Teleorman, însoțită de următoarele documente:
  1. Copie de pe Certificatul de încadrare în grad și tip de handicap
  2. Cererea de admitere în centru, semnată de beneficiar/reprezentant legal
  3. Copii de pe actele de identitate: B.I./C.I.
  4. Copii de pe certificatele de naștere, de căsătorie, hotărâre de divorț sau certificat de divorț și de pe actul de identitate ale persoanei care solicită admiterea, ale părinților, ale copiilor, ale soțului sau soției (după caz), ori ale reprezentanților și susținătorilor legali ai acestuia
  5. Declarație privind lipsa susținătorilor legali (declarație notarială a solicitantului din care să reiasă că acesta nu are copii sau întreținători legali); dacă aceștia există, trebuie să prezinte declarații notariale cu motivele pentru care nu pot îngriji persoana și să atașeze acte doveditoare.
  6. Evaluarea medico-socială a persoanei cu handicap, realizată de unitatea spitalicească și de serviciul public de asistență socială, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
  • Acte doveditoare privind veniturile:
  1. adeverință de salariu;
  2. cupon de pensie (în cazul pensionarilor);
  3. adeverință de venit eliberată de organele financiare teritoriale;
  4. adeverință de la primăria de domiciliu cu proprietățile deținute și veniturile obținute de persoană și de familie;
  5. documente doveditoare privind situația locativă (copia actului de proprietate a locuinței sau a actului în baza căruia persoana locuiește la adresa respectivă: a contractului de vânzare-cumpărare, copia actului de donație, copia actului de moștenire, copia contractului de închiriere);
  6. ultimul talon de pensie;
  7. copii de pe hotărâri judecătorești actualizate, prin care s-au stabilit obligații de întreținere ale unor persoane în favoarea sau în obligația celor care solicită admiterea;
  • Raportul de anchetă socială emisă de primăria de domiciliu
  • Investigații paraclinice / analize medicale recente: radiografie pulmonară interpretată, test HIV, AgHBs, VDRL, ex.coproparazitologic
  • Dovada de la medicul de familie că poate frecventa colectivitatea și nu are boli infecto-contagioase
  • Dovada de la medicul de familie care să ateste starea de sănătate a persoanei precum și tratamentele urmate
  • Dovada eliberată de primăria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana cu handicap, prin care se atestă că acesteia nu i s-a putut asigura protecția și îngrijirea la domiciliu sau în cadrul altor servicii din comunitate
  • Angajament de plată a contribuției de întreținere, cu respectarea prevederilor legale în materie.
  • Registratura D.G.A.S.P.C. Teleorman va transmite Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Teleorman cererea persoanei solicitante, împreună cu documentele prevăzute la lit.(a), în termen de 24 de ore de la înregistrare.
  • Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Teleorman verifică cererea și documentele prevăzute la lit. (A) și soluționează cererea, în termen de cel mult 15 zile de la data înregistrării dosarului.
  • Decizia comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap se redactează de către secretariatul acesteia în termen de cel mult 3 zile de la data la care a avut loc ședința comisiei de evaluare și se comunică prin poștă, cu confirmare de primire, persoanei solicitante, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data redactării.
  • Pe baza recomandărilor Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Teleorman, Comisia internă de admitere stabilește tipul centrului; secretarul comisiei convoacă membrii în termen de 5 zile de la primirea dosarului.
  • Accesul unei persoane în CIAPAD Videle se face avându-se în vedere următoarele criterii sociale:
  1. nu se poate gospodări singură, fiind dependentă de serviciile sociale de bază;
  2. nu are întreținători legali sau aceștia nu pot să îi asigure protecția și îngrijirea datorită stării de sănătate sau situației economice și a sarcinilor de familie;
  3. nu realizează venituri proprii sau acestea sunt insuficiente pentru asigurarea unui trai decent în comunitate;
  4. nu are locuință;
  5. persoana are domiciliul pe raza administrativ-teritorială a județului Teleorman.
  • Conform criteriilor medicale de admitere, în centru sunt admise persoane cu:
  1. handicap psihic;
  2. handicap mental: retard mental ușor, moderat, sever;
  3. handicap asociat
  • Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap decide admiterea în centru având în vedere atât criteriile de eligibilitate sociale și/sau medicale, cât și ținând cont de locurile disponibile. Persoana cu dizabilități are dreptul să fie îngrijită și protejată într-un centru din localitatea/județul în a cărei/cărui rază teritorială își are domiciliul sau reședința.
  • În cazul în care nevoile individuale ale persoanei cu dizabilități nu pot fi asigurate în condițiile prevăzute în prezentul Regulament, aceasta poate fi îngrijită și protejată într-un centru aflat în altă unitate administrativ-teritorială.
  • Decontarea cheltuielilor dintre autoritățile administrației publice locale se face în baza costului mediu lunar al cheltuielilor efectuate în luna anterioară de centrul în care persoana cu dizabilități este îngrijită și protejată.
  • Admiterea în centru se realizează cu încheierea unui contract de furnizare servicii. Acesta se încheie între centru/furnizorul acestuia și beneficiar sau, după caz, reprezentantul legal al acestuia. În funcție de condițiile contractuale, respectiv persoana/persoanele care participă la plata contribuției din partea beneficiarului, se încheie angajamente de plată cu acestea. Angajamentele de plată fac parte integrantă din contract. Formatul și conținutul contractului de furnizare servicii este stabilit de centru/furnizorul acestuia, în baza modelului aprobat prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice. Contractul de furnizare servicii este redactat în două sau mai multe exemplare originale, în funcție de numărul semnatarilor contractului. Acesta va fi pus la dispoziția acestora și în format accesibil (easy to read, Braille, CD video/audio, etc.) înainte de a fi semnat de către beneficiar/reprezentantul legal al acestuia.

Un exemplar original al contractului de furnizare de servicii se păstrează în dosarul personal al beneficiarului. Beneficiarul/reprezentantul legal al acestuia deține un exemplar al contractului de furnizare servicii.

  • modalitatea de stabilire a contribuției beneficiarului se stabilește conform legislației în vigoare.
  • pot fi admise, în regim de urgență, personae fără locuință, venituri sau personae support care să le ofere spijin și îngrijire, de către directorul general al DGASPC Teleorman pr5in dispoziție, urmând ca ulterior să se aplice toate procedurile de evaluare și de referire a cazului, după caz.

 

Condiții de suspendare/încetare a acordării serviciilor

Suspendarea/încetarea serviciilor se realizează la cererea beneficiarilor/reprezentanților legali, precum și în alte condiții cunoscute și acceptate de aceștia.

Centrul stabilește și aduce la cunoștință beneficiarilor/reprezentanților legali condițiile de suspendare/încetare a acordării serviciilor înainte de semnarea contractului de furnizare servicii prin semnare de luare la cunoștință.

Centrul elaborează și aplică o procedură proprie de suspendare/încetare a acordării serviciilor. a)Principalele situații în care centrul poate suspenda acordarea serviciilor pentru un beneficiar sunt:

  • la cererea beneficiarului/reprezentantului legal pentru revenire în familie, cu acordul acesteia, pentru o perioadă de maxim 15 zile – cererea se depune cu cel puțin 5 zile anterior datei de ieșire solicitată la sediul centrului și este însoțită de acordul scris al persoanei care va asigura găzduirea și îngrijirea beneficiarului pe perioada respectivă; beneficiarul părăsește centrul însoțit de Fișa de suspendare/încetare a acordării serviciului;
  • la cererea beneficiarului/reprezentantului legal pentru o perioadă de maxim 60 de zile – cererea se depune cu cel puțin 5 zile anterior datei de ieșire solicitată la sediul centrului și este însoțită de acordul scris al persoanei care va asigura găzduirea și îngrijirea beneficiarului; cererea, acordul și Ancheta socială realizată de asistentul social se depun la D.G.A.S.P.C. Teleorman pentru aprobare; beneficiarul părăsește centrul însoțit de Fișa de suspendare/încetare a acordării serviciului;
  • în caz de internare în spital cu o durată mai mare de 30 de zile – asistentul social notifică telefonic și în scris, în termen de 24 de ore, familia/reprezentantul legal și întocmește Fișa de suspendare/încetare a acordării serviciului;
  • în caz de transfer într-o altă instituție, pentru efectuarea de programe specializate – asistentul social solicită acordul scris al beneficiarului/reprezentantului legal și acordul scris al instituției către care se efectuează transferul beneficiarului; în momentul transferului, asistentul social întocmește Fișa de suspendare/încetare a acordării serviciului.

Principalele situații în care centrul poate înceta acordarea serviciilor pentru un beneficiar sunt:

  1. la cererea scrisă a beneficiarului care are prezervată capacitatea de discernământ – cererea se depune la sediul centrului cu 30 de zile anterior datei de ieșire; beneficiarul va comunica în cerere, dacă acesta este de acord, domiciliul sau reședința unde pleacă; în termen de 5 zile calendaristice de la data încetării serviciului, dacă se comunică adresa, serviciul de asistență socială din cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman notifică în scris serviciul public de asistență socială de pe raza localității menționate; asistentul social întocmește Fișa de suspendare/încetare a acordării serviciului.
  2. la cererea reprezentantului legal – acesta depune cererea cu 30 de zile anterior datei de ieșire solicitată însoțită de un angajament scris prin care acesta se obligă să asigure găzduirea, îngrijirea și întreținerea beneficiarului; în termen de 48 de ore de la data încetării serviciului, serviciul de asistență socială din cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman notifică în scris serviciul public de asistență socială pe a cărei rază teritorială va locui beneficiarul;
  3. transfer în altă instituție rezidențială, la cererea scrisă a beneficiarului/reprezentantului legal – solicitarea se depune cu 30 de zile anterior datei de ieșire, asistentul social solicită acordul scris al instituției unde urmează să se facă transferul; asistentul social întocmește Fișa de suspendare/încetare a acordării serviciului;
  4. centrul nu mai poate acorda serviciile corespunzătoare sau se închide – cu 30 de zile anterior datei de închidere D.G.A.S.P.C. Teleorman convoacă beneficiarii, familiile acestora, reprezentanții legali pentru a stabili în ce condiții se va produce transferul/încetarea acordării serviciilor;
  5. la expirarea termenului prevăzut în contract – contractul de furnizare servicii se încheie pentru o perioadă de un an; în situația în care nu este îndeplinită nici o condiție de încetare a serviciului, contractul se prelungește pe o perioadă de un an;
  6. în cazul în care beneficiarul nu respectă clauzele contractuale – în situația în care se constată încălcări ale clauzelor contractuale, Comisia de încetarea serviciilor acordate beneficiarilor, desemnată prin Dispoziția directorului general, cercetează și propune încetarea acordării de servicii; încetarea se produce o data cu emiterea Dispoziției directorului general al D.G.A.S.P.C. Teleorman privind încetarea acordării serviciului;
  7. în cazuri de forță majoră (cataclisme naturale, incendii, apariția unui focar de infecție, suspendarea licenței de funcționare, altele) – D.G.A.S.P.C. Teleorman asigură transferul beneficiarilor în servicii sociale similare;
  8. în caz de deces al beneficiarului – conform situațiilor stabilite la semnarea Contractului de furnizare servicii.

Persoanele beneficiare de servicii sociale furnizate în Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Videle au următoarele drepturi:

  1. să li se respecte drepturile și libertățile fundamentale, fără discriminare pe bază de rasă, sex, religie, opinie sau orice alta circumstanță personală ori socială;
  2. să participe la procesul de luare a deciziilor în furnizarea serviciilor sociale, respectiv la luarea deciziilor privind intervenția socială care li se aplică;
  3. să li se asigure păstrarea confidențialității asupra informațiilor furnizate și primite;
  4. să li se asigure continuitatea serviciilor sociale furnizate atât timp cât se mențin condițiile care au generat situația de dificultate;
  5. să fie protejați de lege atât ei, cât și bunurile lor, atunci când nu au capacitate de exercițiu;
  6. să li se garanteze demnitatea, intimitatea și respectarea vieții intime;
  7. să participe la evaluarea serviciilor sociale primite;
  8. să li se respecte toate drepturile speciale în situația în care sunt persoane cu dizabilități.

Drepturile beneficiarilor sunt prevăzute în Carta drepturilor beneficiarilor aprobată în condițiile legii.

Centrul deține și aplică un Cod propriu de etică care cuprinde un set de regului ce privesc, în principal, asigurarea unui tratament egal pentru toți beneficiarii, fără nici un fel de discriminare, acordarea serviciilor exclusiv în interesul beneficiarilor și pentru protecția acestora, respectarea eticii profesionale în relația cu beneficiarii.

Centrul organizează sesiuni de instruire a personalului privind prevederile Codului de Etică, iar acestea sunt consemnate în Registrul de evidență privind perfecționarea continuă a personalului.

Persoanele beneficiare de servicii sociale furnizate în „Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități Videle” au urmatoarele obligații:

  1. să furnizeze informații corecte cu privire la identitate, situație familială, socială, medicală și economică;
  2. să participe, în raport cu vârsta, situația de dependență etc., la procesul de furnizare a serviciilor sociale;
  3. să contribuie, în conformitate cu legislația în vigoare, la plata serviciilor sociale furnizate, în funcție de tipul serviciului și de situația lor materială;
  4. să comunice orice modificare intervenită în legatură cu situația lor personală;
  5. să respecte prevederile prezentului regulament.

Centrul ia măsuri pentru prevenirea și combaterea oricăror forme de tratament abuziv, neglijent, degradant, protecție împotriva torturii și tratamentelor crude, inumane sau degradante. Centrul deține o procedură privind sesizările și reclamațiile prin care se stabilește: modul de comunicare cu beneficiarii/reprezentanții legali, modul de formulare a sesizărilor și reclamațiilor, cui i se adresează și cum se înregistrează, modalitatea de răspuns către beneficiar/reprezentant legal și modul de soluționare.

 

 

CENTRUL DE ABILITARE ȘI REABILITARE PENTRU PERSOANE ADULTE CU DIZABILITĂȚI “SFÂNTUL IUSTIN” VIDELE

 

BENEFICIARII SERVICIILOR SOCIALE

Beneficiarii serviciilor sociale acordate în Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Sfântul Iustin” Videle sunt persoane adulte cu dizabilități, care nu au posibilități de îngrijire și întreținere în propria familie sau comunitate, sunt dependente de servicii sociale de bază și necesită servicii specializate de recuperare, au domiciliul/reședința pe raza administrativ-teritorială a județului Teleorman, îndeplinesc cumulativ alte condiții determinate de starea socială, medicală și familială, îndeplinesc criteriile de admitere, pe baza deciziei Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Teleorman, în conformitate cu normele în vigoare și în limita locurilor disponibile.

Condițiile de admitere în centru:

Admiterea în centru se face potrivit următoarelor etape:

  • Persoana cu dizabilități/reprezentantul legal al acesteia sau altă persoană interesată va depune și va înregistra o cerere în acest sens, la primăria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana cu dizabilități, primăria urmând să o transmită, în termen de maximum 5 zile lucrătoare, la registratura D.G.A.S.P.C. Teleorman sau direct la registratura D.G.A.S.P.C. Teleorman, însoțită de următoarele documente:
  1. Copie de pe Certificatul de încadrare în grad și tip de handicap
  2. Cererea de admitere în centru, semnată de beneficiar/reprezentant legal
  3. Copii de pe actele de identitate: B.I./C.I.
  4. Copii de pe certificatele de naștere, de căsătorie, hotărâre de divorț sau certificat de divorț și de pe actul de identitate ale persoanei care solicită admiterea, ale părinților, ale copiilor, ale soțului sau soției (după caz), ori ale reprezentanților și susținătorilor legali ai acestuia
  5. Declarație privind lipsa susținătorilor legali ( declarație notarială a solicitantului din care să reiasă că acesta nu are copii sau întreținători legali); dacă aceștia există, trebuie să prezinte declarații notariale cu motivele pentru care nu pot îngriji persoana și să atașeze acte doveditoare.
  6. Evaluarea medico-socială a persoanei cu handicap, realizată de unitatea spitalicească și de serviciul public de asistență socială, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
  • Acte doveditoare privind veniturile:
  1. adeverință de salariu;
  2. cupon de pensie (în cazul pensionarilor);
  3. adeverință de venit eliberată de organele financiare teritoriale;
  4. adeverință de la primăria de domiciliu cu proprietățile deținute și veniturile obținute de persoană și de familie;
  5. documente doveditoare privind situația locativă (copia actului de proprietate a locuinței sau a actului în baza căruia persoana locuiește la adresa respectivă: a contractului de vânzare-cumpărare, copia actului de donație, copia actului de moștenire, copia contractului de închiriere);
  6. ultimul talon de pensie;
  7. copii de pe hotărâri judecătorești actualizate, prin care s-au stabilit obligații de întreținere ale unor persoane în favoarea sau în obligația celor care solicită admiterea;
  • Raportul de anchetă socială emisă de primăria de domiciliu
  • Investigații paraclinice / analize medicale recente: radiografie pulmonară interpretată, test HIV, AgHBs, VDRL, ex.coproparazitologic
  • Dovada de la medicul de familie că poate frecventa colectivitatea și nu are boli infecto-contagioase
  • Dovada de la medicul de familie care să ateste starea de sănătate a persoanei precum și tratamentele urmate
  • Dovada eliberată de primăria în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana cu handicap, prin care se atestă că acesteia nu i s-a putut asigura protecția și îngrijirea la domiciliu sau în cadrul altor servicii din comunitate
  • Angajament de plată a contribuției de întreținere, cu respectarea prevederilor legale în materie.

Registratura D.G.A.S.P.C. Teleorman va transmite Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Teleorman cererea persoanei solicitante, împreună cu documentele prevăzute la lit.(a), în termen de 24 de ore de la înregistrare.

Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Teleorman verifică cererea și documentele prevăzute la lit. (A) și soluționează cererea, în termen de cel mult 15 zile de la data înregistrării dosarului.

Decizia comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap se redactează de către secretariatul acesteia în termen de cel mult 3 zile de la data la care a avut loc ședința comisiei de evaluare și se comunică prin poștă, cu confirmare de primire, persoanei solicitante, în termen de cel mult 5 zile lucrătoare de la data redactării.

Pe baza recomandărilor Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Teleorman, Comisia internă de admitere stabilește tipul centrului; secretarul comisiei convoacă membrii în termen de 5 zile de la primirea dosarului.

Accesul unei persoane în CAbR “Sfântul Iustin” Videle se face avându-se în vedere următoarele criterii sociale:

  1. nu se poate gospodări singură, fiind dependentă de serviciile sociale de bază;
  2. nu are întreținători legali sau aceștia nu pot să îi asigure protecția și îngrijirea datorită stării de sănătate sau situației economice și a sarcinilor de familie;
  3. nu realizează venituri proprii sau acestea sunt insuficiente pentru asigurarea unui trai decent în comunitate;
  4. nu are locuință;
  5. persoana are domiciliul pe raza administrativ-teritorială a județului Teleorman.

Conform criteriilor medicale de admitere, în centru sunt admise persoane cu:

  1. handicap psihic;
  2. handicap mental: retard mental ușor, moderat, sever;
  3. handicap asociat

Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap decide admiterea în centru având în vedere atât criteriile de eligibilitate sociale și/sau medicale, cât și ținând cont de locurile disponibile. Persoana cu dizabilități are dreptul să fie îngrijită și protejată într-un centru din localitatea/județul în a cărei/cărui rază teritorială își are domiciliul sau reședința.

În cazul în care nevoile individuale ale persoanei cu dizabilități nu pot fi asigurate în condițiile prevăzute în prezentul Regulament, aceasta poate fi îngrijită și protejată într-un centru aflat în altă unitate administrativ-teritorială.

Decontarea cheltuielilor dintre autoritățile administrației publice locale se face în baza costului mediu lunar al cheltuielilor efectuate în luna anterioară de centrul în care persoana cu dizabilități este îngrijită și protejată.

Admiterea în centru se realizează cu încheierea unui contract de furnizare servicii. Acesta se încheie între centru/furnizorul acestuia și beneficiar sau, după caz, reprezentantul legal al acestuia. În funcție de condițiile contractuale, respectiv persoana/persoanele care participă la plata contribuției din partea beneficiarului, se încheie angajamente de plată cu acestea. Angajamentele de plată fac parte integrantă din contract. Formatul și conținutul contractului de furnizare servicii este stabilit de centru/furnizorul acestuia, în baza modelului aprobat prin ordin al ministrului muncii, familiei, protecției sociale și persoanelor vârstnice. Contractul de furnizare servicii este redactat în două sau mai multe exemplare originale, în funcție de numărul semnatarilor contractului. Acesta va fi pus la dispoziția acestora și în format accesibil (easy to read, Braille, CD video/audio, etc.) înainte de a fi semnat de către beneficiar/reprezentantul legal al acestuia.

Un exemplar original al contractului de furnizare de servicii se păstrează în dosarul personal al beneficiarului. Beneficiarul/reprezentantul legal al acestuia deține un exemplar al contractului de furnizare servicii.

  • modalitatea de stabilire a contribuției beneficiarului se stabilește conform legislației în vigoare.
  • pot fi admise, în regim de urgență, personae fără locuință, venituri sau personae support care să le ofere spijin și îngrijire, de către directorul general al DGASPC Teleorman pr5in dispoziție, urmând ca ulterior să se aplice toate procedurile de evaluare și de referire a cazului, după caz.

Condiții de suspendare/încetare a acordării serviciilor

Suspendarea/încetarea serviciilor se realizează la cererea beneficiarilor/reprezentanților legali, precum și în alte condiții cunoscute și acceptate de aceștia.

Centrul stabilește și aduce la cunoștință beneficiarilor/reprezentanților legali condițiile de suspendare/încetare a acordării serviciilor înainte de semnarea contractului de furnizare servicii prin semnare de luare la cunoștință.

Centrul elaborează și aplică o procedură proprie de suspendare/încetare a acordării serviciilor. Principalele situații în care centrul poate suspenda acordarea serviciilor pentru un beneficiar sunt:

  1. la cererea beneficiarului/reprezentantului legal pentru revenire în familie, cu acordul acesteia, pentru o perioadă de maxim 15 zile – cererea se depune cu cel puțin 5 zile anterior datei de ieșire solicitată la sediul centrului și este însoțită de acordul scris al persoanei care va asigura găzduirea și îngrijirea beneficiarului pe perioada respectivă; beneficiarul părăsește centrul însoțit de Fișa de suspendare/încetare a acordării serviciului;
  2. la cererea beneficiarului/reprezentantului legal pentru o perioadă de maxim 60 de zile – cererea se depune cu cel puțin 5 zile anterior datei de ieșire solicitată la sediul centrului și este însoțită de acordul scris al persoanei care va asigura găzduirea și îngrijirea beneficiarului; cererea, acordul și Ancheta socială realizată de asistentul social se depun la D.G.A.S.P.C. Teleorman pentru aprobare; beneficiarul părăsește centrul însoțit de Fișa de suspendare/încetare a acordării serviciului;
  3. în caz de internare în spital cu o durată mai mare de 30 de zile – asistentul social notifică telefonic și în scris, în termen de 24 de ore, familia/reprezentantul legal și întocmește Fișa de suspendare/încetare a acordării serviciului;
  4. în caz de transfer într-o altă instituție, pentru efectuarea de programe specializate – asistentul social solicită acordul scris al beneficiarului/reprezentantului legal și acordul scris al instituției către care se efectuează transferul beneficiarului; în momentul transferului, asistentul social întocmește Fișa de suspendare/încetare a acordării serviciului.

Principalele situații în care centrul poate înceta acordarea serviciilor pentru un beneficiar sunt:

  1. la cererea scrisă a beneficiarului care are prezervată capacitatea de discernământ – cererea se depune la sediul centrului cu 30 de zile anterior datei de ieșire; beneficiarul va comunica în cerere, dacă acesta este de acord, domiciliul sau reședința unde pleacă; în termen de 5 zile calendaristice de la data încetării serviciului, dacă se comunică adresa, serviciul de asistență socială din cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman notifică în scris serviciul public de asistență socială de pe raza localității menționate; asistentul social întocmește Fișa de suspendare/încetare a acordării serviciului.
  2. la cererea reprezentantului legal – acesta depune cererea cu 30 de zile anterior datei de ieșire solicitată însoțită de un angajament scris prin care acesta se obligă să asigure găzduirea, îngrijirea și întreținerea beneficiarului; în termen de 48 de ore de la data încetării serviciului, serviciul de asistență socială din cadrul D.G.A.S.P.C. Teleorman notifică în scris serviciul public de asistență socială pe a cărei rază teritorială va locui beneficiarul;
  3. transfer în altă instituție rezidențială, la cererea scrisă a beneficiarului/reprezentantului legal – solicitarea se depune cu 30 de zile anterior datei de ieșire, asistentul social solicită acordul scris al instituției unde urmează să se facă transferul; asistentul social întocmește Fișa de suspendare/încetare a acordării serviciului;
  4. centrul nu mai poate acorda serviciile corespunzătoare sau se închide – cu 30 de zile anterior datei de închidere D.G.A.S.P.C. Teleorman convoacă beneficiarii, familiile acestora, reprezentanții legali pentru a stabili în ce condiții se va produce transferul/încetarea acordării serviciilor;
  5. la expirarea termenului prevăzut în contract – contractul de furnizare servicii se încheie pentru o perioadă de un an; în situația în care nu este îndeplinită nici o condiție de încetare a serviciului, contractul se prelungește pe o perioadă de un an;
  6. în cazul în care beneficiarul nu respectă clauzele contractuale – în situația în care se constată încălcări ale clauzelor contractuale, Comisia de încetarea serviciilor acordate beneficiarilor, desemnată prin Dispoziția directorului general, cercetează și propune încetarea acordării de servicii; încetarea se produce o data cu emiterea Dispoziției directorului general al D.G.A.S.P.C. Teleorman privind încetarea acordării serviciului;
  7. în cazuri de forță majoră (cataclisme naturale, incendii, apariția unui focar de infecție, suspendarea licenței de funcționare, altele) – D.G.A.S.P.C. Teleorman asigură transferul beneficiarilor în servicii sociale similare;
  8. în caz de deces al beneficiarului – conform situațiilor stabilite la semnarea Contractului de furnizare servicii.

Persoanele beneficiare de servicii sociale furnizate în Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Sfântul Iustin” Videle au următoarele drepturi:

  1. să li se respecte drepturile și libertățile fundamentale, fără discriminare pe bază de rasă, sex, religie, opinie sau orice alta circumstanță personală ori socială;
  2. să participe la procesul de luare a deciziilor în furnizarea serviciilor sociale, respectiv la luarea deciziilor privind intervenția socială care li se aplică;
  3. să li se asigure păstrarea confidențialității asupra informațiilor furnizate și primite;
  4. să li se asigure continuitatea serviciilor sociale furnizate atât timp cât se mențin condițiile care au generat situația de dificultate;
  5. să fie protejați de lege atât ei, cât și bunurile lor, atunci când nu au capacitate de exercițiu;
  6. să li se garanteze demnitatea, intimitatea și respectarea vieții intime;
  7. să participe la evaluarea serviciilor sociale primite;
  8. să li se respecte toate drepturile speciale în situația în care sunt persoane cu dizabilități.

Drepturile beneficiarilor sunt prevăzute în Carta drepturilor beneficiarilor aprobată în condițiile legii.

Centrul deține și aplică un Cod propriu de etică care cuprinde un set de regului ce privesc, în principal, asigurarea unui tratament egal pentru toți beneficiarii, fără nici un fel de discriminare, acordarea serviciilor exclusiv în interesul beneficiarilor și pentru protecția acestora, respectarea eticii profesionale în relația cu beneficiarii.

Centrul organizează sesiuni de instruire a personalului privind prevederile Codului de Etică, iar acestea sunt consemnate în Registrul de evidență privind perfecționarea continuă a personalului.

Persoanele beneficiare de servicii sociale furnizate în Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Sfântul Iustin” Videle au urmatoarele obligații:

  1. să furnizeze informații corecte cu privire la identitate, situație familială, socială, medicală și economică;
  2. să participe, în raport cu vârsta, situația de dependență etc., la procesul de furnizare a serviciilor sociale;
  3. să contribuie, în conformitate cu legislația în vigoare, la plata serviciilor sociale furnizate, în funcție de tipul serviciului și de situația lor materială;
  4. să comunice orice modificare intervenită în legatură cu situația lor personală;
  5. să respecte prevederile prezentului regulament.

Centrul ia măsuri pentru prevenirea și combaterea oricăror forme de tratament abuziv, neglijent, degradant, protecție împotriva torturii și tratamentelor crude, inumane sau degradante. Centrul deține o procedură privind sesizările și reclamațiile prin care se stabilește: modul de comunicare cu beneficiarii/reprezentanții legali, modul de formulare a sesizărilor și reclamațiilor, cui i se adresează și cum se înregistrează, modalitatea de răspuns către beneficiar/reprezentant legal și modul de soluționare.

 


Raport de activitate CIAPAD Videle


Raport activitate 2023 CSPAH Videle

Sari la conținut