COMUNA CERVENIA, JUDETUL TELEORMAN
Intr-o localitate din sudul tarii, comuna Cervenia, judetul Teleorman, intr-o locatie deosebita, departe de zgomotul si praful oraselor, exista o mica oaza de liniste si frumusete special pentru cei de varsta a III-a, Centrul Pentru Persoanele Varstnice Cervenia, pe pamanturile lasate ca mostenire de urmasii lui Constantin Brancoveanu, situat la numai 20 de km de Municipiul Alexandria.
- SCURT ISTORIC
ISTORIA ASEZAMANTULUI SPITALICESC CERVENIA
In testamentul lasat la 1835, Safta Brancoveanu spune ca ,, a pus la lucrare Spitalul Brancovenesc cu mare dorinta a sufletului si ravna crestineasca,,.
Dupa o suta de ani de la testamentul Saftei Brancoveanu , pe pamantul Asezamintelor Brancovenesti din Cervenia, incepea lucrarea sociala si crestina a Preventoriului:
,,Din daniile stranse s-a inaltat Preventoriul Cervenia, asa cum Asezamintele Brancovenesti s-au ridicat din dania sufleteasca a marei crestine Safta Brancoveanu, coboratoare din Brancoveanu Constantin, boier vechi si domn crestin, cum il numeste poporul in baladele lui,, dupa cum reiese din documentele vremii.
Astfel, Spitalul – Dispensar al Asezamintelor Brancovenesti din Cervenia se intregeste cu Preventoriul Cervenia avanda la baza aceeasi ,,ravna crestineasca si dragoste de neam,, inaugurarea oficiala avand loc la 16 iunie 1940 in prezenta Patriarhiei si ai Eforilor Asezamintelor Brancovenesti, precum si a unui numar mare de notabilitati, medici, sateni din comuna si din imprejurimi.
Mergand pe firul istoriei si valorificand o succinta baze de date, devine de netagaduit ca Asezamintele de la centru au garantat baza economico-materiala necesara intretinerii spitalelor cervenene si inca de la deschidere profilul Preventoriului cuprindea o paleta larga de prestatii, desfasurata intr-o baza tehnico materiala adecvata.
Nu este, deci, de mirare ca in timpul celui de-al doilea razboi mondial trupele germane cantonate in localitate au fost uimite sa gaseasca asemenea conditii intr-un sat din Romania, ca pilotii britanici si americani tratati aici, in urma prabusirii avioanelor lor de lupta, s-au crucit – la propriu – cand au iesit din salile de operatii – reanimare, iar apoi, sovieticii, intrati pe ,, terenul Preventoriului,, au crezut ca au gresit localitatea.
In anul 1994, vechiul Spital Comunal Cervenia se reorganizeaza prin Ordinul M.S. nr. 764\16.05.1994 si devine al doilea Centru de Sanatate din tara sub denumirea de ,, Centrul de Sanatate Cervenia,, care va functiona astfel pana la data de 01.04.2011, cand, in urma reformei sanatatii, conform hotararii Consiliului Judetean Teleorman s-a infiintat Caminul pentru Persoanele Varstnice Cervenia – din comuna Cervenia, judetul Teleorman, avand o capacitate de 50 de paturi.
In prezent, incepand cu 7 martie 2017, avand in vedere Hotarea Consiliului Judetean Teleorman nr. 12 din 31 ianuarie 2017, prin Protocolul de predare-preluare nr. 6779 din 07 martie 2017, Caminul pentru Persoanele Varstnice Cervenia trece in subordinea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman fara personalitate juridica.
- SERVICII
Serviciile oferite in cadrul institutiei pentru persoanele varstnice sunt:
- a) Servicii sociale, care constau in:
– Cazarea si asigurarea a trei mese zilnic;
– Ajutor pentru menaj;
– Consiliere sociala si psihologica, juridical si administrative;
– Prevenirea marginalizarii sociale si reintegrarea sociala in raport cu capacitatea psiho-afectiva.
-
- b) Servicii sociomedicale, care constau in:
– Ajutor pentru mentinerea sau readaptarea capacitatilor fizice sau intelectuale;
– Asigurarea unor programe de ergoterapie;
– Sprijin pentru realizarea igienei corporale, la nevoie.
- c) Servicii medicale, care constau in:
– Consultatii si tratamente la cabinetul medical, in institutii medicale de profil sau la patul persoanei varstnice, daca aceasta este imobilizata , insa numai temporar, deoarece institutia nu ofera servicii medicale specializate;
– Servicii de ingrijire – infirmerie;
– Asigurarea medicamentelor de baza;
– Asigurarea de dispozitive sau proteze medicale daca este necesar.
Traind intr-un mediu de tara stim ce inseamna batranete, dar stim si sa ne pretuim batranii prin grija si respectul pe care le purtam.
Suntem aici pentru a fi alaturi de dv., pentru a-i ajuta pe cei dragi sa traiasca in confort, liniste si siguranta prin serviciile pe care le oferim.
Va putem oferi : – asistenta pe termen mediu sau lung in camere dotate cu unul sau doua paturi, cu mobilier simplu ce indeamna la odihna, cu punct sanitar propriu.
– un meniu diversificat ce va cuprinde alimente din cele sapte grupe principala:
carne, peste, produse lactate, oua, grasimi, legume si fructe, cereale si leguminoase
uscate, dulciuri
– curatenie zilnica
– baie la discretie, prosoape curate
– lenjerie schimbata sapatamanal , haine spalate zilnic
– activitati zilnice in functie de preferinte
– acces nelimitat la TV
– petreceri cu ocazia zilelor de nastere ( program intocmit alaturi de familie, daca se doreste)
De asemenea, isi pot personaliza camera cu obiecte dragi de care nu se pot dispensa.
Aveti parinti sau bunici pe care ii iubiti si apreciati pentru ceea ce au facut pentru dv. insa timpul nu va permite sa le acordati o ingrijire asa cum va-ti dori?
NU VA MAI FACETI GRIJI!
,,CENTRUL PENTRU PERSOANELE VARSTNICE CERVENIA,, va sta la dispozitie 24 de ore din 24, 365 zile pe an pentru ingrijirea celor dragi !
In speranta ca v-am trezit interesul asteptam sa ne contactati la numerele de telefon : 0247/ 333674 pentru ca cei dragi dv. sa poata beneficia de aerul curat, de linistea si peisajul de la tara precum si de serviciile oferite de CENTRUL PENTRU PERSOANELE VARSTNICE CERVENIA .
- ACTE NECESARE PENTRU INSCRIERE:
1. cererea persoanei vârstnice / reprezentantului legal;
2. ancheta socială de la primăria de domiciliu a persoanei vârstnice, cu recomandarea de instituţionalizare, cu motivaţia pentru necesitatea acordării de servicii rezidenţiale si cu mentiunea in ancheta sociala ca nu exista servicii alternative sau rezidentiale pe raza localitatii de domiciliu a persoanei varstnice;
3. copia documentelor de identitate;
4. cupon pensie;
5. adeverinţe medicale de la medicul de familie / medicul specialist;
6. angajamentul de plată – de principiu al persoanei vârstnice si/sau al reprezentantului legal sau membrilor de familiei în cazul în care veniturile persoanei vârstnice nu acoperă costul de intretinere in CPPV Cervenia. In acest caz vor fi anexate si adeverinte de venit ale membrilor de familie, in conditiile in care venitul realizat pe membru de familie este de cel putin venitul prevazut de actele normative specifice;
7. grila naţională de evaluare a nevoilor persoanelor vârstnice, completată de medicul de familie şi de asistentul social din cadrul serviciilor publice de asistenţă socială de pe raza unde domiciliază persoana vârstnică, conform anexei H.G. nr. 886/5.10.2000;
8. hotărârea instanţei de tutelă de numire a unui curator pentru persoana vârstnică care din cauza bătrâneţii, a bolii sau a unei infirmităţi fizice, deşi capabilă, nu poate personal să-şi administreze bunurile sau să-si reprezinte interesele, în condiţii corespunzătoare. - TARIF
Costul mediu lunar de intretinere a persoanelor varstnice din Centrul pentru Persoanele Varstnice Cervenia, pentru anul 2018, este de 2680 lei/beneficiar si a fost aprobat prin Hotararea Consiliului Judetean Teleorman nr. 31 din 15 februarie 2018.
Contributia lunara de intretinere se stabileste in valoare de pana la 60% din valoarea veniturilor personale lunare si nu depaseste costul mediu lunar de intretinere aprobat. Diferenta pana la concurenta valorii integrale a contributiei lunare de intretinere se va plati de catre sustinatorii legali ai persoanelor varstnice, daca realizeaza venit net lunar, pe membru de familie, in cuantum mai mare de 1165 lei/luna conform Anexei prezentate mai jos:
CRITERII DE ADMITERE
Criteriile de admitere ale persoanelor vârstnice în Centrul pentru Persoanele Varstnice Cervenia sunt următoarele:
- nu are familie sau nu se află în întreţinerea unei sau unor persoane obligate la aceasta, potrivit dispoziţiilor legale in vigoare sau aceştia nu pot să-şi îndeplinească obligaţiile datorită stării de sănătate sau situaţiei economice şi a sarcinilor familiale;
- nu are locuinţă şi nici posibilitatea de a-şi asigura condiţiile de locuit pe baza resurselor proprii;
- nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare;
- nu se poate gospodari singură sau necesită îngrijire specializată;
- se află în imposibilitatea de a-şi asigura nevoile socio-medicale din cauza bolii ori stării fizice sau psihice.
- CONTACT , PROGAMARI
Adresa : comuna Cervenia, judetul Teleorman
Telefon : 0247/333674
Fax : 0247/333674
Cod postal : 147070
E-mail: cs_cervenia@yahoo.com
- DREPTURILE SI OBLIGATIILE BENEFICIARILOR
- Persoanele beneficiare de servicii sociale furnizate în Centrul pentru Persoanele Varstnice Cervenia au următoarele drepturi:
- a) să li se respecte drepturile şi libertăţile fundamentale, fără discriminare pe bază de rasă, sex, religie, opinie sau orice altă circumstanţă personală ori socială;
- b) să participe la procesul de luare a deciziilor în furnizarea serviciilor sociale, respectiv la luarea deciziilor privind intervenţia socială care li se aplică;
- c) să li se asigure păstrarea confidenţialităţii asupra informaţiilor furnizate şi primite;
- d) să li se asigure continuitatea serviciilor sociale furnizate atât timp cât se menţin condiţiile care au generat situaţia de dificultate;
- e) să fie protejaţi de lege atât ei cât şi bunurile lor atunci când nu au capacitate de exerciţiu;
- f) să li se garanteze demnitatea, intimitatea şi respectarea vieţii intime;
- g) să participe la evaluarea serviciilor sociale primite;
- Persoanele beneficiare de servicii sociale furnizate în Centrul pentru Persoanele Varstnice Cervenia au următoarele obligaţii:
- a) să furnizeze informaţii corecte cu privire la identitate, situaţie familială, socială, medicală şi economică;
- b) să participe, în raport cu vârsta, situaţia de dependenţă etc., la procesul de furnizare a serviciilor sociale;
- c) să contribuie, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la plata serviciilor sociale furnizate, în funcţie de tipul serviciului şi de situaţia lor materială;
- d) sa comunice orice modificare intervenita in legatura cu situatia lor personala;
- e) sa respecte prevederile prezentului regulament.